olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Pstrągi w koszulkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

tak przygotowane ekspresowe pstrągi są lekkie, pyszne i pożywne, a w dodatku w domu pachnie cudnie :))-;_)

Pstrągi w koszulkach

Składniki:

Pstrągi w koszulkach

 

  • 4 średniej wielkości pstrągi
  • 4 długie, cienkie plastry boczku
  • sóól
  • piepirz
  • liść laurowy
  • tymianej
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Pstrągi w koszulkach
Ryby starannie oczyścić nie odcinając łebków (smakosze twierdzą, że właśnie w łebkach jest cały smak pstrągow, aczkolwiek jeżeli ktoś nei lubi jak "potrawy sie na niego patrzą" może odciąć łebek- ja odcięłam). Następnie natrzeć je solą i przyprawami, każdą owinąć plasterkiem boczku, przytrzymując go drewnianą wykałaczką. Na 15 minut przed podaniem przygotowane ryby włożyć na mocno rozgrzany na patelni tłuszczi smażyć z obu stron, ąż do zrumieniania. Podawać gorące, prosto z patelni.

Tagi:

pstrąg