SUPERPRZEPIS

Pszenny chleb czosnkowy

  • 2
  • darmiona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Pszenny chleb czosnkowy Więcej zdjęć (5)

Bardzo prosty chleb pszenny czosnkowy

Składniki:

Pszenny chleb czosnkowy

 

 

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb czosnkowy
Przygotowujemy składniki, masło powinno być miękkie. Do dużej misy wsypujemy mąkę, drożdże, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy ciepłe (nie gorące) mleko i wodę, energicznie mieszamy i wyrabiamy ciasto (nie wymaga wiele pracy). Wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi wielkość (ja ustawiłam na parapecie w słońcu i urosło w czasie ok. 40 minut). Następnie wyjmujemy ciasto, uderzamy i "bijąc" znów rozrabiamy. Można zawinąć ciasto. Blachę do pieczenia posypujemy mąką, układamy ciasto, przykrywamy i znów czekamy aż urośnie. Piekarnik z termoobiegiem nastawiamy na 230 stopni. Ciasto delikatnie posypujemy mąką, nacinamy nożem w poprzeczne pasy lub kratkę i wstawiamy do piekarnika na 10 minut, następnie zmniejszamy temp. do 200 stopni i pieczemy ok. 18-20 minut.
Pszenny chleb czosnkowy
Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą
Pszenny chleb czosnkowy
Dodajemy czosnek, masło, mleko i wodę, mieszamy
Pszenny chleb czosnkowy
tu widzimy, jak ciasto podwoiło swoją objętość
Pszenny chleb czosnkowy
posypujemy mąką, nacinamy dowolnie, np. w pasy

Tagi:

chleb