Sposób przygotowania:
Ptasie mleczko na biszkopcieBiszkopt:
Białka ubijam na sztywną pianę dodaję po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Mąkę przesiewam i ,zmniejszając obroty miksera na drugi stopień, dodaję delikatnie do masy jajecznej. Blaszkę o wym 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia i wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 30-35 min. Upieczone wyjmę i studzę.
Masa:
Białka ubijam z cukrem waniliowym na sztywna pianę i odstawiam do lodówki. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem i łączę z sokiem wyciśniętym z cytrusów. Żelatynę zalewam wodą, odstawiam by spęczniałą, rozpuszczam w kąpieli wodnej i łączę najpierw z ubitą śmietaną, a następnie z ubitymi białkami.
Wykończenie
Gotową masę wykładam na wystudzony biszkopt, wyrównuję za pomocą łopatki i wstawiam do lodówki, aż masą stężeje.