eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ptysie Eli z mięsem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszne ptysie,tym razem z mięsem i pieczarkami.

Ptysie Eli z mięsem

Składniki:

Ptysie Eli z mięsem

 

 

  • Farsz:
  • 30 dkg mięsa gotowanego
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • olej
  • sól
  • pieprz

 

  • kawałek czerwonej papryki
  • kilka listków natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Ptysie Eli z mięsem
Wodę wlać do rondla,dodać margarynę i zagotować.Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać.Do wrzącej wody z margaryna wsypywać mąkę,ciągle mieszając,aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla.Zdjąć rondel z ognia i mieszając przestudzić ciasto,żeby nie było wrzące.Do ciepłego ciasta wbić jajko i ucierać aż połączy się z ciastem.Po kolei wbijać następne jajka.Na blachy do pieczenia położyć pergamin i szprycą do ciasta wyciskać okrągłe stożki.Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 30-35 minut (większe dłużej),aż się zrumienią.
Mięso,obraną cebulę i czosnek zmielić w maszynce.Do mięsa dodać przyprawę do kurczaka,sól,pieprz do smaku i dobrze wymieszać.Pieczarki pokroić,cebulę posiekać.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,wrzucić pieczarki,cebulę,dodać sól,pieprz do smaku,smażyć aż odparuje sok i ostudzić.Do masy mięsnej dodać pieczarki i wymieszać.Zimne ptysie przekroić,dolną część nadziać mięsem,przystroić papryka,natką i przykryć górną częścią.Smacznego!