Sposób przygotowania:
Ptysie śnieżynki z kremem
CIASTO:
Wodę wlać do garnka, posolić, dodać margarynę cukier i doprowadzić do zagotowania. Zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy przesianą mąkę, ponownie umieszczamy garnek na ogniu i mieszamy a następnie zmniejszamy płomień pod garnkiem jednocześnie mieszamy, by składniki się równo połączyły.
Jeśli masa bezie jednolita i zacznie odchodzić od ścianek garnka to zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy na 10 minut od czasu do czasu przemieszać. Do masy wbijamy kolejno jajka i ucieramy, by masa sie połączyła z jajkami.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą szprycy wyciskamy porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego zostawiając miedzy jedną, a druga porcją odstępy. Piec ok 20 min w 200 st C.
MASA:
W 3/4 szklance mleka wymieszać obie mąki, resztę mleka zagotować z cukrem, gdy zacznie wrzeć wlać roztwór i energicznie mieszamy, następnie zmniejszamy ogień cały czas mieszając, aż będzie gładki i gęsty budyń. Zdejmujemy ogień z płomienia i dodajemy do gorącej masy żółtka i dokładnie ucieramy.
Gdy masa przestygnie, dodawać ją partiami do utartego masła, cały czas miksując. Jeśli ma być to wersja dla dorosłych właśnie teraz dodajemy alkohol i miksujemy chwilkę.
Upieczone i ostudzone ptysie napełniamy masą.
Wodę wlać do garnka, posolić, dodać margarynę cukier i doprowadzić do zagotowania. Zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy przesianą mąkę, ponownie umieszczamy garnek na ogniu i mieszamy a następnie zmniejszamy płomień pod garnkiem jednocześnie mieszamy, by składniki się równo połączyły.
Jeśli masa bezie jednolita i zacznie odchodzić od ścianek garnka to zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy na 10 minut od czasu do czasu przemieszać. Do masy wbijamy kolejno jajka i ucieramy, by masa sie połączyła z jajkami.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą szprycy wyciskamy porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego zostawiając miedzy jedną, a druga porcją odstępy. Piec ok 20 min w 200 st C.
MASA:
W 3/4 szklance mleka wymieszać obie mąki, resztę mleka zagotować z cukrem, gdy zacznie wrzeć wlać roztwór i energicznie mieszamy, następnie zmniejszamy ogień cały czas mieszając, aż będzie gładki i gęsty budyń. Zdejmujemy ogień z płomienia i dodajemy do gorącej masy żółtka i dokładnie ucieramy.
Gdy masa przestygnie, dodawać ją partiami do utartego masła, cały czas miksując. Jeśli ma być to wersja dla dorosłych właśnie teraz dodajemy alkohol i miksujemy chwilkę.
Upieczone i ostudzone ptysie napełniamy masą.
marietta
Camilla0804