Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Ptysie z kremem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przepyszne ciastka...mogą być przebojem podwieczorku

Ptysie z kremem truskawkowym

Składniki:

Ptysie z kremem truskawkowym

 

 

 

  • Krem i przecier:
  • 750 g truskawek
  • 150 ml śmietany
  • 25 g cukru
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • 140 g rozkruszonego lodu

Sposób przygotowania:

Ptysie z kremem truskawkowym
Przygotować ciasto:
zimne mleko wymieszać pół na pół z woda, dodać sól, cukier i margarynę, podgrzać. Gdy pojawia się bąbelki, zdjąć z ognia i wsypać od razu cała mąkę. Postawić na małym ogniu, podgrzewać, mieszając, aż ciasto będzie odstawać od ścianek. Ciasto ubijać, dodając kolejno 2 jajka, na jednolitą masę. Blachę wyłożyć pergaminem, wyciskać kulki ciasta. Trzecie jajko roztrzepać, posmarować nim kulki. Piec 15 min w temp. 220° C i 15 min w 200° C Ostudzić. Śmietanę, mleko, cukier i lód zmiksować. Truskawki umyć, oczyścić. Rozgnieść (kilka odłożyć), wymieszać z cukrem pudrem. 1/3 truskawek wymieszać ze śmietaną, resztę zmiksować. Ptysie rozkroić, napełnić kremem, polać przecierem. Ozdobić truskawkami.