Sposób przygotowania:
Ptysie z kremem truskawkowym
Przygotować ciasto:
zimne mleko wymieszać pół na pół z woda, dodać sól, cukier i margarynę, podgrzać. Gdy pojawia się bąbelki, zdjąć z ognia i wsypać od razu cała mąkę. Postawić na małym ogniu, podgrzewać, mieszając, aż ciasto będzie odstawać od ścianek. Ciasto ubijać, dodając kolejno 2 jajka, na jednolitą masę. Blachę wyłożyć pergaminem, wyciskać kulki ciasta. Trzecie jajko roztrzepać, posmarować nim kulki. Piec 15 min w temp. 220° C i 15 min w 200° C Ostudzić. Śmietanę, mleko, cukier i lód zmiksować. Truskawki umyć, oczyścić. Rozgnieść (kilka odłożyć), wymieszać z cukrem pudrem. 1/3 truskawek wymieszać ze śmietaną, resztę zmiksować. Ptysie rozkroić, napełnić kremem, polać przecierem. Ozdobić truskawkami.
zimne mleko wymieszać pół na pół z woda, dodać sól, cukier i margarynę, podgrzać. Gdy pojawia się bąbelki, zdjąć z ognia i wsypać od razu cała mąkę. Postawić na małym ogniu, podgrzewać, mieszając, aż ciasto będzie odstawać od ścianek. Ciasto ubijać, dodając kolejno 2 jajka, na jednolitą masę. Blachę wyłożyć pergaminem, wyciskać kulki ciasta. Trzecie jajko roztrzepać, posmarować nim kulki. Piec 15 min w temp. 220° C i 15 min w 200° C Ostudzić. Śmietanę, mleko, cukier i lód zmiksować. Truskawki umyć, oczyścić. Rozgnieść (kilka odłożyć), wymieszać z cukrem pudrem. 1/3 truskawek wymieszać ze śmietaną, resztę zmiksować. Ptysie rozkroić, napełnić kremem, polać przecierem. Ozdobić truskawkami.