halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Ptysie z morelami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Ptysie bardzo smaczne- fajne nadzienie.

Ptysie z morelami

Składniki:

Ptysie z morelami

 

Sposób przygotowania:

Ptysie z morelami
Żelatynę rozpuścić.Sok cytrynowy zagotować z konfiturą,zdjąć z ognia.Dodać żelatynę,wymieszać,połączyć z 3 łyżkami twarogu.Resztę twarogu wymieszać ze śmietaną.Dodać mieszankę żelatynową,ponownie dokładnie wymieszać.Schłodzić.Zagotować 100 ml wody z masłem, 1 łyżeczką cukru i szczyptą soli. Wsypać mąkę,mieszać tak długo aż masa zacznie odchodzić od dna garnka.Przełożyć do miski,lekko przestudzić.Kolejno wbijać jajka.Ciasto przełożyć do szprycki.Wycisnąć 8 porcji na wyłożoną pergaminem blachę.Ptysie piec 25-30 minut w temp.225 stopni.Wyjąć z pieca,natychmiast przekroić w poprzek.Pozostały cukier skarmelizować na suchej patelni,lekko przestudzić,część karmelu przekładać widelcem wierzchy ptysiów.Resztę ponownie podgrzać,wrzucić orzechy,wymieszać,przełożyć na posmarowaną olejem szklaną deseczkę,wystudzić i posiekać.Morele pokroić na cząstki.Na spody ciastek przełożyć krem i owoce.Przykryć wierzchami,udekorować orzechami w karmelu.