Sposób przygotowania:
Serowe scones z cebulą
Cebulę pokroić w piórka i smażyć na maśle z cukrem. Kiedy trochę zmięknie dodać ocet i wino. Dusić, aż większość płynu odparuje. Dodać olej i odrobinę soli do smaku. Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać z drobno startym serem żółtym (gouda) i posiekać z zimnym masłem. Jajka roztrzepać razem z mlekiem i kurkumą. Odlać ok 2 łyżek płynu na posmarowanie. Wlewać po trochę mieszankę jajeczną i zagnieść ciasto. Rozwałkować grubo na ok 1-1,5cm. Wycinać scones okrągłą foremką lub w innym kształcie. Smarować wierzch jajkiem z mlekiem i kłaść karmelizowaną cebulę. Układać na blaszce do pieczenia. Piec przez 15-20min w temperaturze 200*C. Bułeczki rosną do góry. Smacznego!