jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Pudding z twarogu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pudding z twarogu ulubione danie dla dzieci i na podwieczorek do herbaty

Pudding z twarogu

Składniki:

Pudding z twarogu

 

  • 1/2 kg twarogu
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 10 dag rodzynek
  • cukier waniliowy
  • skórka pomarańczowa
  • sól
  • tłuszcz- do formy
  • 1 łyżeczka tartej bułki- do formy
  • SOS WANILIOWY:
  • 0,5 litra mleka
  • laska wanilii
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Pudding z twarogu
Kaszę manne ugotować na gęsto w mleku. Ostudzić. Twaróg przekręcic przez maszynkę i połączyć z kaszą. dodać żółtka ukręcone z cukrem, skórkę pomaranczową, rodzynki, cukier waniliowy i 1 łyżke masła. masę dokładnie utrzeć. Białka ubić na sztywnąpianę i ostrożnie połączyć z masą twarogową. Formę puddingową wysmarować masłem i wysypać tartą bułką, włożyć do niej przygotowaną masę i piec, aż powierzchnia się zrumieni.
Podawać pudding na gorąco w naczyniu w którym był zapiekany. Kawałki ostrożnie wyjmować na talerze i polewać gorącym sosem waniliowym.
SOS WANILIOWY:
Mleko zagotować, dodając laskę wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę i zalać gorącym mlekiem. Chwilę podgrzewać na wolnym ogniu uważając, aby sos się nie zagotował tylko zgęstniał.