Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Pudliszkowa pomidorowa z dorszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna, szybka w przygotowaniu Pudliszkowa z dorszem- idealna na szybki obiad w czwartek.

Pudliszkowa pomidorowa z dorszem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pudliszkowa pomidorowa z dorszem

 

 

Sposób przygotowania:

Pudliszkowa pomidorowa z dorszem
Marchew i pietruszkę obieramy, dokładnie płuczemy. Kroimy w cienkie paski o długości około 2 cm. Por siekamy w niezbyt grube talarki. Obrany czosnek kroimy w drobną kostkę. W garnku podgrzewamy 2-3 łyżki oleju i przesmażamy na nim warzywa. Gdy lekko się zarumienią, wlewamy białe wino, a po dwóch minutach wodę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ziele angielskie i liść laurowy, dokładnie mieszamy. Gotujemy około 10 minut. Dodajemy opłukane filety z dorsza i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do czasu aż ryba będzie miękka. Dorsza wyciągamy na talerz, rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Liść laurowy i ziele angielskie usuwamy. Zupę miksujemy na gładki krem. Dodajemy 3/4 natki pietruszki, dokładnie mieszamy. Doprawiamy miałką solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Zupę nakładamy na talerze. Przybieramy dorszem, posypujemy odrobiną czarnej soli cypryjskiej oraz natką pietruszki.
Pudliszkowa pomidorowa z dorszem
Marchew i pietruszkę obieramy, dokładnie płuczemy. Kroimy w cienkie paski o długości około 2 cm. Por siekamy w niezbyt grube talarki. Obrany czosnek kroimy w drobną kostkę.
Pudliszkowa pomidorowa z dorszem
W garnku podgrzewamy 2-3 łyżki oleju i przesmażamy na nim warzywa. Gdy lekko się zarumienią, wlewamy białe wino, a po dwóch minutach wodę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ziele angielskie i liść laurowy, dokładnie mieszamy. Gotujemy około 10 minut.
Pudliszkowa pomidorowa z dorszem
Dodajemy opłukane filety z dorsza i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do czasu aż ryba będzie miękka.

Tagi:

pomidory dorsz