Sposób przygotowania:
Pudliszkowa pomidorowa z dorszem
Marchew i pietruszkę obieramy, dokładnie płuczemy. Kroimy w cienkie paski o długości około 2 cm. Por siekamy w niezbyt grube talarki. Obrany czosnek kroimy w drobną kostkę. W garnku podgrzewamy 2-3 łyżki oleju i przesmażamy na nim warzywa. Gdy lekko się zarumienią, wlewamy białe wino, a po dwóch minutach wodę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ziele angielskie i liść laurowy, dokładnie mieszamy. Gotujemy około 10 minut. Dodajemy opłukane filety z dorsza i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do czasu aż ryba będzie miękka. Dorsza wyciągamy na talerz, rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Liść laurowy i ziele angielskie usuwamy. Zupę miksujemy na gładki krem. Dodajemy 3/4 natki pietruszki, dokładnie mieszamy. Doprawiamy miałką solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Zupę nakładamy na talerze. Przybieramy dorszem, posypujemy odrobiną czarnej soli cypryjskiej oraz natką pietruszki.