Sposób przygotowania:
Pudliszkowa z chipsami z boczku
Warzywa obieramy, płuczemy. Zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem przez 25 minut na średnim ogniu. W tym czasie boczek kroimy w cienkie plasterki. Układamy na blaszce i pieczemy w 180 stopniach do chwili aż boczek będzie chrupiący. Wywar przecedzamy. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki marchewki i pietruszkę. Dokładnie miksujemy. Zupę ponownie zagotowujemy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i rozmaryn. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pomidorówkę nalewamy na talerze. Obficie posypujemy odsączoną z zalewy kukurydzą. Przybieramy boczkiem, pokrojoną w bardzo cienkie paseczki papryczką chili i posiekaną na nieduże kawałki bazylią.