goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Pudliszkowa z pulpecikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczna i pożywna czwartkowa pudliszkowa

Pudliszkowa z pulpecikami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pudliszkowa z pulpecikami

 

  • rosół drobiowy
  • marchew 3 sztuki
  • pietruszka 1 sztuka
  • seler 1/2 sztuka
  • por kawałek
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy pudliszki około 15 dag

 

  • pulpeciki:
  • mięso mielone wieprzowe 40 dag
  • jajko 1 sztuka
  • buła tarta 2 łyżki
  • przyprawa do gyrosa 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz

 

  • lane ciasto:
  • mąka 3 łyżki
  • jaja 2 sztuki
  • sól szczypta

 

Sposób przygotowania:

Pudliszkowa z pulpecikami
Jarzyny obieramy, kroimy na niewielkie kawałki i gotujemy do miękkości. Jarzyny wyjmujemy, następnie miksujemy.Przygotowujemy pulpeciki: mięso mielone przekładamy do miseczki, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy z niej niewielkie pulpeciki. Gotujemy je około 20 minut w rosole. Ugotowane pulpeciki wyjmujemy. Do rosołu przekładamy zmiksowane jarzyny wymieszane z odrobiną rosołu oraz koncentratem pomidorowym Pudliszki.Przygotowujemy lane ciasto: jajka dokładnie mieszamy z mąką oraz szczyptą soli do uzyskania gładkiej masy. Stróżkiem ciasto wlewamy do gotującej się zupy, mieszamy. Kluseczki gotujemy około 2-3 minuty. Zupę doprawiamy do smaku. Podajemy z pulpecikami, natką pietruszki oraz łyżką śmietany
Pudliszkowa z pulpecikami
Niewielkie pulpeciki gotujemy w około 20 minut w rosole
Pudliszkowa z pulpecikami
Jarzyny gotujemy do miękkości i miksujemy
Pudliszkowa z pulpecikami
Ciasto na kluski lane powinno być dobrze wymieszane
Pudliszkowa z pulpecikami
Zmiksowane jarzyny mieszamy z koncentratem pomidorowym i dodajemy do rosołu