Zsa Zsa

Zsa Zsa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Pudliszkowy krem z ziołowymi kluseczkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Nietypowa pomidorowa z interesującym wkładem, na pewno zaskoczy każdego ! :)

Pudliszkowy krem z ziołowymi kluseczkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pudliszkowy krem z ziołowymi kluseczkami

 

  • Zupa:
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • słoiczek koncentratu Pudliszki
  • śmietana 12%
  • udko lub skrzydełka z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku

 

Sposób przygotowania:

Pudliszkowy krem z ziołowymi kluseczkami
Zupa Udko/skrzydełka opłukujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy 30 minut na średnim, ale nie dużym ogniu. Po upływie wskazanego czasu drób wyjmujemy, ewentualne szumowiny ściągamy. Marchewkę, pietruszkę, selera obieramy kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka z drobiowym wywarem, gotujemy do miękkości. Następnie warzywa przekładamy do miksera dodając odrobinę bulionu, śmietanę i koncentrat Pudliszki- miksujemy. Powstałą mieszaninę dodajemy do wywaru. Następnie przeciskamy czosnek do tegoż samego garnka. Doprawiamy solą, pieprzem, można także dodać ostrą paprykę. Kluski : Ziemniaki obieramy, gotujemy, przepuszczamy przez praskę do miski. Dodajemy jajka i zioła. Mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie zagniatamy, w razie potrzeby (jeśli ciasto będzie się kleić ręki) dodajemy maki ziemniaczanej. Z powstałego ciasta formujemy malutkie kluseczki. Gotujemy je w osolonym wrzątku i dodajemy bezpośrednio do talerza z zupą. Smacznego! :)
Pudliszkowy krem z ziołowymi kluseczkami
Warzywa przekładamy do miksera dodając odrobinę bulionu, śmietanę i koncentrat Pudliszki.
Pudliszkowy krem z ziołowymi kluseczkami
Dodajemy jajka i zioła. Mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie zagniatamy.
Pudliszkowy krem z ziołowymi kluseczkami
Etap 3Z powstałego ciasta formujemy malutkie kluseczki. Gotujemy je w osolonym wrzątku.