goyaczek

goyaczek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 54]

Pulpeciki po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takie pulpeciki w sosie śmiało możemy podać na kilka sposobów; z makaronem spaghetti, z ryżem, lub po prostu zjeść z chlebem

Pulpeciki po grecku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki po grecku

 

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pomidory w puszce
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 duże kromki chleba
  • 60 g sera feta
  • oliwki zielone
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pulpeciki po grecku
Cebulę, czosnek,natkę pietruszki oraz sól i pieprz rozdrabniamy w malakserze. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy połowę pasty z malaksera, ciągle mieszając przesmażamy 2 minuty i dodajemy pomidory w puszce. gdy zawrze zmniejszamy ogień i dodajemy koncentrat pomidorowy , doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli jest za gęste podlewamy odrobina wody i dusimy 5 minut. odstawiamy. Chleb obieramy ze skórki, miąższ chleba namaczamy w mleku. Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy oliwki drobno pokrojone, drugą część pasty z malaksera,ser feta, cynamon, odciśnięty chleb i jajko. Można doprawić pieprzem. Wyrabiamy masę i mokrymi dłońmi formujemy małe kulki. Smażymy je na oleju z każdej strony. Usmażone pulpeciki wkładamy do sosu i całość podgrzewamy pod przykryciem aby smaki się przegryzły. Podajemy przybrane natką pietruszki np .z makaronem spaghetti.
Pulpeciki po grecku
Do podsmażonej masy wlewamy pomidory z puszki
Pulpeciki po grecku
Wyrabiamy masę miesną z wszystkich skladników
Pulpeciki po grecku
Pulpeciki smażymy na oleju z wszystkich stron
Pulpeciki po grecku
Usmażone wkładamy do sosu i calość podgrzewamy