szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Pulpeciki w pieczarkowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nieskomplikowane danie na obiad. W zależności od tego co kto lubi albo na co ma ochotę podajemy z ziemniakami lub makaronem.

Pulpeciki w pieczarkowym sosie

Składniki:

Pulpeciki w pieczarkowym sosie

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w pieczarkowym sosie

Przygotowanie pulpecików

Posiekać jedną cebulę. Mięso mielone dokładnie wymieszać z jajkiem, serem, cebulą, ziołami prowansalskimi, solą, papryką słodką i pieprzem. Uformować klopsiki, które następnie obtoczyć w mące. Usmażyć na rozgrzanym oleju.

Przygotowanie sosu pieczarkowego

Pulpeciki w pieczarkowym sosie
Pieczarki przesmażone z czosnkiem i cebulą.

Pieczarki pokroić w cienkie plastry. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni podsmażyć czosnek z cebulą, następnie dodać plasterki pieczarek i przesmażyć razem. Wlać wywar i doprawić solą i pieprzem.

Wykończenie dania

Dodać usmażone wcześniej pulpeciki. Dusić wszystko razem pod przykryciem ok. 10 minut. Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami mąki i wlać do pulpetów pod koniec gotowania. Poczekać aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić. Posypać posiekaną natką.