Sposób przygotowania:
Pulpeciki w pieczarkowym sosiePrzygotowanie pulpecików
Posiekać jedną cebulę. Mięso mielone dokładnie wymieszać z jajkiem, serem, cebulą, ziołami prowansalskimi, solą, papryką słodką i pieprzem. Uformować klopsiki, które następnie obtoczyć w mące. Usmażyć na rozgrzanym oleju.
Przygotowanie sosu pieczarkowego
Pieczarki pokroić w cienkie plastry. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni podsmażyć czosnek z cebulą, następnie dodać plasterki pieczarek i przesmażyć razem. Wlać wywar i doprawić solą i pieprzem.
Wykończenie dania
Dodać usmażone wcześniej pulpeciki. Dusić wszystko razem pod przykryciem ok. 10 minut. Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami mąki i wlać do pulpetów pod koniec gotowania. Poczekać aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić. Posypać posiekaną natką.