IGGI

IGGI

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Pulpeciki w sosie pomidorowym 6

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne pulpeciki wieprzowe z serem w sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie pomidorowym 6 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki w sosie pomidorowym 6

 

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki startego żółtego sera (tarka o grubych oczkach)
  • 3-4 starte ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • suszone oregano
  • Sól, pieprz

 

  • Sos pomidorowy:
  • 350 g przecieru pomidorowego
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 100ml mleka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz

 

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w sosie pomidorowym 6
Do mielonego mięsa dodajemy jajko, starty ser, bułkę tartą. Ząbki czosnku obieramy z szypułek, wyciskamy do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Składniki mieszamy tak by powstała jednolita masa. Formujemy pulpeciki, tak by były nieco mniejsze niż piłeczki do ping-ponga. Sos: Cebulę kroimy na krążki, które dzielimy na połowę, ząbki czosnku kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwę z oliwek. Dusimy przez chwilę pod przykryciem. Do cebuli i czosnku dodajemy przecier pomidorowy, jogurt naturalny i mleko, doprawiamy solą, pieprzem i oregano, mieszamy i jeszcze przez chwilę dusimy. Do sosu wkładamy uformowane pulpeciki, dusimy pod przykryciem nie mieszając, dopóki mięso nie zmieni koloru na brązowy,ok. 5-7minut, po tym czasie możemy przemieszać. Dusimy jeszcze około 12-15 minut.
Pulpeciki w sosie pomidorowym 6
Do mielonego mięsa dodajemy pozostałe składniki i mieszamy
Pulpeciki w sosie pomidorowym 6
Formujemy pulpeciki mniejsze od piłeczki do ping-ponga
Pulpeciki w sosie pomidorowym 6
Do podsmażanej cebuli i czosnku dodajemy przecier pomidorowy oraz jogurt i mleko
Pulpeciki w sosie pomidorowym 6
Do sosu delikatnie wkładamy uformowane pulpeciki