Sposób przygotowania:
Pulpeciki w sosie pomidorowym 6
Do mielonego mięsa dodajemy jajko, starty ser, bułkę tartą. Ząbki czosnku obieramy z szypułek, wyciskamy do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Składniki mieszamy tak by powstała jednolita masa. Formujemy pulpeciki, tak by były nieco mniejsze niż piłeczki do ping-ponga. Sos: Cebulę kroimy na krążki, które dzielimy na połowę, ząbki czosnku kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwę z oliwek. Dusimy przez chwilę pod przykryciem. Do cebuli i czosnku dodajemy przecier pomidorowy, jogurt naturalny i mleko, doprawiamy solą, pieprzem i oregano, mieszamy i jeszcze przez chwilę dusimy. Do sosu wkładamy uformowane pulpeciki, dusimy pod przykryciem nie mieszając, dopóki mięso nie zmieni koloru na brązowy,ok. 5-7minut, po tym czasie możemy przemieszać. Dusimy jeszcze około 12-15 minut.