Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pulpeciki z cytrynową nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pulpeciki o cytrynowym aromacie, w sosie pomidorowym z pieczarkami.

Pulpeciki z cytrynową nutą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki z cytrynową nutą

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z cytrynową nutą
Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać. Pieczarki pokroić w półplasterki. W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Do cebuli z czosnkiem dodać pieczarki. Wymieszać i smażyć razem kilka minut, co chwilę mieszając. Jak prawie cały płyn z grzybów odparuje, dodać do nich ketchup i koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Do grzybów wlać 2 szklanki wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, trochę soli i pieprzu. Wszystko zagotować. Do mięsa (użyłam zmielonej szynki) dodać jajko, bułkę tartą, mieloną paprykę, pieprz, sól czosnkową i skórkę startą z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy formować okrągłe, niezbyt duże pulpeciki, wrzucać je do sosu. Gotować ok. 10-15 minut. Mąkę rozmieszać z 1 szklanką zimnej wody, zagęścić nią sos.
Pulpeciki z cytrynową nutą
Pokrojona cebula i posiekany czosnek zeszklone na oleju.
Pulpeciki z cytrynową nutą
Pokrojone w plasterki pieczarki dodane do zeszklonej z czosnkiem cebuli.
Pulpeciki z cytrynową nutą
Mięso z dodatkiem jajka bułki tartej skórki cytrynowej i przypraw.
Pulpeciki z cytrynową nutą
Okrągłe pulpeciki uformowane z mięsnej masy wrzucone do gotującego się sosu.