Sposób przygotowania:
Pulpeciki z cytrynową nutą
Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać. Pieczarki pokroić w półplasterki. W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Do cebuli z czosnkiem dodać pieczarki. Wymieszać i smażyć razem kilka minut, co chwilę mieszając. Jak prawie cały płyn z grzybów odparuje, dodać do nich ketchup i koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Do grzybów wlać 2 szklanki wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, trochę soli i pieprzu. Wszystko zagotować. Do mięsa (użyłam zmielonej szynki) dodać jajko, bułkę tartą, mieloną paprykę, pieprz, sól czosnkową i skórkę startą z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy formować okrągłe, niezbyt duże pulpeciki, wrzucać je do sosu. Gotować ok. 10-15 minut. Mąkę rozmieszać z 1 szklanką zimnej wody, zagęścić nią sos.