Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pulpeciki z fasolką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pomysł na szybki obiad z mięsa mielonego.

Pulpeciki z fasolką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki z fasolką

 

  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1 puszka białej fasolki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 łyżeczka kuminu rzymskiego
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 czubate łyżeczki słodkiej suszonej papryki w płatkach
  • 2 czubate łyżki ketchupu pikantnego
  • 1/2 łyżki przyprawy do dań z fasoli
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego z bazylią
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z fasolką
Do mięsa (użyłam zmielonej szynki) dodać pół pokrojonej w kostkę cebuli, jeden posiekany ząbek czosnku, jajko, bułkę tartą, pieprz i przyprawę w płynie. Dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy formować małe, okrągłe pulpeciki i kłaść je na rozgrzany na patelni olej. Zrumienić mocno z każdej strony. Do pulpecików dodać pokrojoną w kostkę cebulę (jedną) i pozostały posiekany ząbek czosnku. Zeszklić je. Dodać do tego obie fasolki razem z zalewą i kukurydzę razem z zalewą. Do moździerza przełożyć ziele angielskie, pieprz, kumin rzymski i płatki papryki. Dokładnie utrzeć. Do fasoli z mięsem dodać utarte przyprawy, sól, przyprawę do dań z fasoli, ketchup i koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Gotować ok. 10 minut.
Pulpeciki z fasolką
Mięso dokładnie wymieszane z cebulą jajkiem bułką tartą i przyprawami.
Pulpeciki z fasolką
Małe okrągłe pulpeciki smażone na oleju.
Pulpeciki z fasolką
Obie fasolki i kukurydza dodane razem z zalewą do mięsa.
Pulpeciki z fasolką
Przyprawy ketchup i koncentrat pomidorowy dodane do mięsa z fasolą i kukurydzą.