Sposób przygotowania:
Pulpeciki z mięsa cielęcego
Przygotować składniki na pulpety. Mięso cielęce opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i przepuścić przez maszynkę o drobnych otworach, jeśli są ścięgna to należy je usunąć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i na maśle zeszklić na złoty kolor, ostudzić, dodać do mięsa, wbić jajko, bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i dodać do składników, dodać przyprawę do mięsa mielonego, sól, pieprz. Wymieszać i wyrobić składniki, formować kulki, wkładać do rondelka z olejem i obsmażyć delikatnie, dodać wodę i dusić pod przykryciem. Na koniec do kubeczka wsypać mąkę, wlać powstały sos z duszenia, rozprowadzić mąkę i wlać do pulpetów. Podawać z ziemniakami, surówkami.