Sposób przygotowania:
Pulpeciki z suszonymi grzybami
Do mięsa mielonego dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Następnie jajka oraz przyprawy. 2 bułki moczymy w wodzie lub mleku. Dokładnie odciskamy i dodajemy do mięsa. Wszystko dokładnie wyrabiamy na gładką masę. Zwilżonymi rękami formujemy z mięsa małe kuleczki, które obsmażamy na patelni z dodatkiem smalcu. Kuleczki obsmażone z dwóch stron przekładamy do gęślarki. Na tłuszczu pozostałym z obsmażanie pulpetów smażymy pokrojone w kostkę 2 cebulę. Grzyby należy ugotować. odcedzić i gdy będą ostudzone kroimy w kostkę. Do zarumienionej cebuli dodajemy grzybki. Chwile dusimy a następnie dodajemy do gęślarki. Całość zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem przez ok 1 godzinę. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę, która utworzy aromatyczny sos. Smacznego!