Sposób przygotowania:
Pulpeciki z warzywami w sosie pomidorowy
Marchew (obrać i pokroić w słupki),korzeń pietruszki śr. wielkości(obrać i pokroić w słupki),cebulę śr. wielkości(cebulę pokroić i połowę dodać do mięsa mielonego).Bułkę namoczyć i odcisnąć. Do miski włożyć wszystkie składniki na masę mięsna,doprawić do smaku solą,pieprzem i wyrobić.Do garnka wlać ok. 3/4 l wody -zagotować.Z masy mięsno-warzywnej formować pulpety i wrzucać do gotującej się wody,potem dodać pomidory(obrane ze skórki i pozbawione nasion pokroić w kostkę),koncentrat pomidorowy,cebulę,przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu ok 30 min. Pulpety wyjąć sos zagęścić śmietaną wymieszana z mąką,chwilę pogotować i zestawić z ognia.Sos zmiksować, postawić na ogień doprawić solą , pieprzem , cukrem do smaku i na koniec posypać zieleniną.
kasiunia.1981