Sposób przygotowania:
Pulpeciki z wołowiny w sosie pomidorowym
Marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Z czosnku usunąć niejadalne części. Do wołowiny dodać pokrojoną marchewkę, bułkę tartą, wbić jajko i wycisnąć czosnek. Doprawić przyprawami i dokładnie wyrobić masę mięsną. Uformować małe pulpeciki. Przełożyć do garnka. Gotować na małym ogniu do miękkości. Ugotowane pulpeciki wyjąć z wody, pozostawić w ciepłym miejscu. Sos: Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Z cebuli usunąć niejadalne części, umyć i drobno pokroić. Do garnka wlać 1 szklankę wody, przełożyć pomidory i cebulę, dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać cukier, sól i pieprz. Jogurt wymieszać z mąką i odrobiną wywaru w którym gotowały się pulpeciki, hartować, a następnie wlać do garnka, mieszać, doprowadzić do wrzenia, odstawić na bok. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać, posypać pulpeciki polane sosem.