gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Pulpeciki zapiekane z ryżem i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie przygotowanie i smaczny obiad ;) Wszystko zapiekane z naczyniu żaroodpornym mięsko, ryż i papryka ;)

Pulpeciki zapiekane z ryżem i papryką

Składniki:

Pulpeciki zapiekane z ryżem i papryką

 

  • 2 szklanki suchego ryżu,

 

 

 

  • kilka plasterków serka śmietankowego paprykowego.

Zaprawa

  • ok. 850-900 ml wody,
  • 100 g masła,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka soli ziołowej,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Pulpeciki zapiekane z ryżem i papryką
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, solą i drobno posiekaną cebulką. Formujemy pulpeciki.

Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż. Układamy pulpeciki.

Do miski wlewamy wodę, dodaję roztopione masło i wszystkie przyprawy i to wszystko mieszamy.

Paprykę kroimy w paski i układamy pomiędzy pulpecikami. Wszystko zalewamy zalewą i delikatnie mieszamy.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 stopni na około 1 godzinę, później na pulpeciki układamy ser i zapiekamy 15 minut.

Gotowe ;) Smacznego ;)