dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Kulki mięsne zapiekane z sosem pomidorow

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wołowe kulki z boczkiem w sosie pomidorowym, pycha - polecam:)

Kulki mięsne zapiekane z sosem pomidorow Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kulki mięsne zapiekane z sosem pomidorow

 

  • 30 dag zmielonej chudej wołowiny
  • 10 dag boczku wędzonego
  • mała czerwona cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżeczka przyprawy "harissa pasta"
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka passaty
  • 3 łyżki wiórków startego sera żółtego (np. "Królewski")

Sposób przygotowania:

Kulki mięsne zapiekane z sosem pomidorow
Boczek wędzony i cebulę pokroiłam w drobną kosteczkę i wrzuciłam do miski. Dodałam mięso, przyprawy, jajko oraz tartą bułkę i dokładnie wymieszałam. Z powstałej masy wyrobiłam kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyłam je w mące i krótko obsmażyłam na rozgrzanym oleju. Następnie przełożyłam pulpeciki do żaroodpornego naczynia, zalałam passatą i przysypałam startym serem. Zapiekałam 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Kulki mięsne zapiekane z sosem pomidorow
Wszystkie składniki na pulpeciki włożyłam do miski
Kulki mięsne zapiekane z sosem pomidorow
Po wymieszaniu składnikow powstała zwarta masa
Kulki mięsne zapiekane z sosem pomidorow
Z masy zrobiłam kulki i obsmażyłam je na oleju
Kulki mięsne zapiekane z sosem pomidorow
Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, zalałam passatą i posypałam serem