Sposób przygotowania:
Pulpety
Weź boczku, rozetrzyj w marmurowym moździerzu, posiekaj razem dwie sardele, dwie lub trzy wątróbki gołębie, dodaj ociupinę tartej skórki cytrynowej, ociupinę kwiatu muszkatowego i gałki, pieprzu kajeńskiego, kruszyn chleba suchego i tyleż wołowego łoju, wszystkie te składniki wymieszaj, jajo dodawszy. (H.G. 1796, fac. 1971, s. 119)
Oryginalna mieszanka jest ostrzejsza w smaku i bardziej tłusta, niż odpowiada to współczesnym przyzwyczajeniom, ale jeśli masz ochotę, możesz uzupełnić przepis, dodając drobno pokrojoną drobiową wątróbkę i pokrojony w kostkę plaster boczku. Zmieszaj składniki, dosypując tyle bułki tartej, by masa dała się kształtować. Uformuj z niej małe kulki, obtocz w jajku i smaż albo piecz, aż zrobią się gorące.
przepis na 16 pulpetów o średnicy 2,5 cm
Oryginalna mieszanka jest ostrzejsza w smaku i bardziej tłusta, niż odpowiada to współczesnym przyzwyczajeniom, ale jeśli masz ochotę, możesz uzupełnić przepis, dodając drobno pokrojoną drobiową wątróbkę i pokrojony w kostkę plaster boczku. Zmieszaj składniki, dosypując tyle bułki tartej, by masa dała się kształtować. Uformuj z niej małe kulki, obtocz w jajku i smaż albo piecz, aż zrobią się gorące.
przepis na 16 pulpetów o średnicy 2,5 cm
Papaja