Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 178]

Pulpety gryczane w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pulpety w wydaniu wegetariańskim z kaszą gryczaną i pieczarkami, podane z sosem pieczarkowym - świetna alternatywa dla tradycyjnych pulpetów mięsnych

Pulpety gryczane w sosie pieczarkowym

Składniki:

Pulpety gryczane w sosie pieczarkowym

Pulpety

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 2,5 szklanki bulionu
  • 1 łyżka nasion chia
  • 2 jajka
  • 5 łyżek siemienia lnianego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • cebulka dymka
  • 4-5 pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju

Sos

  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 500 ml bulionu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Pulpety gryczane w sosie pieczarkowym

Puplety

PULPETY GRYCZANE W SOSIE PIECZARKOWYM
W zależności od wielkości powinno nam być około 8-10 sztuk

Kaszę gryczaną wypłukać pod bieżącą wodą, przenieść do garnka, dodać nasiona chia i wszystko zalać bulionem. Gotować do momentu, aż cały bulion zostanie wchłonięty przez kaszę, a następnie zdjąć z ognia i wystudzić.

Cebulę oraz czosnek drobno posiekać. Obrane pieczarki bardzo drobniutko pokroić. Cebulę z czosnkiem podsmażyć na rozgrzanym oleju, a następnie wrzucić pieczarki i podsmażać jeszcze przez 5 minut.

Zawartość patelni wymieszać z wystudzoną kaszą gryczaną, a następnie dodać jajka, siemię lniane, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy: sól, pieprz i sos sojowy. Całość dokładnie wymieszać za pomocą dłoni i z otrzymanej masy formować pulpety.

Sos

Obraną cebulę drobno posiekać, a pieczarki pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę do zeszklenia, a następnie dodać pieczarki. Przyprawić pieprzem, solą oraz tymiankiem i smażyć przez około 5 min.

Zawartość patelni przenieść do garnka, zalać bulionem i zagotować. Następnie wrzucić przygotowane wcześniej pulpety i gotować na małym ogniu przez około 15 min.

ETAP 3:

PULPETY GRYCZANE W SOSIE PIECZARKOWYM
Pulpety wegetariańskie wyglądem przypominają tradycyjne, mięsne pulpety

Śmietanę wymieszać z 1/3 szklanki gorącej wody, dodać mąkę i dokładnie ją rozprowadzić, aby nie było grudek. Zawartość kubka wlać do garnka z sosem pieczarkowym, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym.

Pulpety podawać z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, ryżem, makaronem.