Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Pulpety rybne w sosie ziołowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Cebulę, marchew i rybę i przyprawy zalej wodą i doprowadź do wrzenia, gotuj jeszcze 5 min. Ugotowana rybę i cebulę posiekaj, dodaj namoczo

Pulpety rybne w sosie ziołowym

Składniki:

Pulpety rybne w sosie ziołowym

 

  • 600g filetu z ryby (mintaj lub dorsz)
  • cebula
  • jajko
  • marchew
  • mała kajzerka lub kromka chleba
  • sól pieprz

 

  • sos:
  • cebula
  • 1,5 szklanki bulionu
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • koperek
  • łyżka mąki
  • olej
  • pół szklanki śmietany

 

Sposób przygotowania:

Pulpety rybne w sosie ziołowym
Cebulę, marchew i rybę i przyprawy zalej wodą i doprowadź do wrzenia, gotuj jeszcze 5 min. Ugotowana rybę i cebulę posiekaj, dodaj namoczoną w mleku bułkę, startą marchew i jajko. Wymieszaj u uformuj pul[ety. Gotuj kilka minut w osolonym wrzątku. Zrób sos: zeszklij posiekaną cebulę, oprósz mąką, zrób zasmażkę. Dolej bulion, zagotuj. Dodaj zioła i śmietanę. Dopraw przyprawami. Pulpety podawaj z sosem.