mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Pulpety w sosie koperkowym 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny dodatek do ziemniaków

Pulpety w sosie koperkowym 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety w sosie koperkowym 4

 

  • Mięso:
  • 250 g mięsa mielonego
  • jajko
  • cebula
  • sucha bułka namoczona w wodzie
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • bułka tarta do zagęszczenia farszu
  • Dodatkowo:
  • mąka
  • olej do smazenia
  • Sos:
  • 1 litr wody
  • kostka mięsna
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie koperkowym 4
Mięso: Do miski wkłądamy mięso mielone, dodajemy jajko, usmażoną na złotko cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, odsączoną i podrobioną bułkę, sól, pieprz oraz majeranek i wszystko dokładnie łączymy- najlepiej ręką. Dodajemy bułkę tartą, by mięso nie było zbyt lepkie. Gotowy farsz formujemy w kulki, obtaczamy w mące i smażymy z obu stron. Sos: Zagotowujemy wodę z kostką mięsną, dodajemy pokrojony koperek. Do wrzątku wlewamy rozkłóconą i zahartowaną śmietanę z mąką. Przyprawiamy wedle uznania. Następnie wrzucamy usmażone pulpety i gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Gotowe!
Pulpety w sosie koperkowym 4
Z podanych składników przygotowujemy mięso.
Pulpety w sosie koperkowym 4
Formujemy kulki, które następnie obtaczamy w mące
Pulpety w sosie koperkowym 4
Oraz smażymy z obu stron na gorącym oleju.
Pulpety w sosie koperkowym 4
Przygotowujemy sos koperkowy i gotujemy w nim jeszcze chwilkę pulpety