ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Pulpety w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Propozycja obiadowa dla miłośników pulpetów i nie tylko.

Pulpety w sosie pieczarkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety w sosie pieczarkowym

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie pieczarkowym
Szpinak rozmrażamy w rondelku z odrobiną oliwy, dusząc na wolnym ogniu pod przykryciem. Doprawiamy według uznania (ja użyłam gotowego, doprawionego już szpinaku, do kupienia w Lidlu). Studzimy. Do miski wkładamy mięso, przestudzony szpinak, posiekaną połowę cebuli, 1 jajo, namoczoną i odciśniętą kajzerkę. Doprawiamy solą i pieprzem, wszystko mieszamy. Za pomocą bułki tartej regulujemy gęstość masy (ma być taka aby dało się z niej ulepić kuleczki). Z rosołków w kostce przygotowujemy bulion. Wlewamy do rondla 2 chochle gotowego bulionu i wkładamy pulpety. Dusimy je na wolnym ogniu pod przykryciem ok 20 minut, co jakiś czas dolewając bulionu. Po tym czasie wrzucamy podsmażone wcześniej w osobnym rondelku pieczarki z resztą cebuli i dusimy jeszcze kilka minut. Wyjmujemy pulpety, do rondla wlewamy resztę bulionu, gotujemy wszystko przez chwilę. 1 czubatą łyżkę mąki mieszamy z połową szklanki wody, wlewamy do gotującego się bulionu, mieszamy aż powstanie gęsty sos. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Na talerze nakładamy porcje makaronu i pulpetów, całość obficie polewając sosem grzybowym. Smacznego!!
Pulpety w sosie pieczarkowym
Wszystkie potrzebne składniki kupimy bez problemu w każdym sklepie.
Pulpety w sosie pieczarkowym
Gęstość i konsystencję masy z której będziemy lepić pulpety regulujemy dosypując odpowiednią ilość bułki tartej.
Pulpety w sosie pieczarkowym
Pulpety dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, w późniejszym etapie dodając podsmażone pieczarki i cebulę.
Pulpety w sosie pieczarkowym
Gotowe danie stanowi bardzo pożywny i zdrowy posiłek.