Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Pulpety w sosie pieczarkowym.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Aromatyczne i smaczne pulpety w sosie pieczarkowym, dobry pomysł na obiad.

Pulpety w sosie pieczarkowym.

Składniki:

Pulpety w sosie pieczarkowym.

 

  • 500 g mielonego mięsa indyka
  • sucha kajzerka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sos
  • 1 cebula
  • 400 g pieczarek pokrojonych na ćwiartki
  • 3 łyżki mąki
  • 500ml bulionu
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie pieczarkowym.
Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę. Bułkę namocz w mleku lub wodzie. Do mięsa dodaj cebule, czosnek, jajko, przyprawy i odsączoną bułkę. Wyrób gładką masę i uformuj średniej wielkości pulpeciki. Podsmaż je krótko oleju. W rondlu podsmaż jedną cebulę, po kilku minutach dodaj posiekane w cząstki pieczarki i smaż kilka minut, posyp 3 łyżkami maki i wymieszaj. Zalej je bulionem, włóż pulpeciki, gotuj kilkanaście minut, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.