Sposób przygotowania:
Pulpety w sosie pomidorowo-warzywnym
Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy natkę pietruszki i bułkę tartą (jeśli mamy czerstwą bułkę to zalewamy ją mlekiem i czekamy aż cała nasiąknie nastepnie odciskamy bułkę). Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę, zeszklić na oliwie. Po ostygnięciu dołożyć do mięsa, doprawić do smaku przyprawami i wbić jajko, lekko osolić i popieprzyć. Wszystko wymieszać i formować pulpeciki, przyrumienić na oliwie z każdej strony ok 5 min. Na patelnię z pulpecikami wlewamy rosół i wsypujemy mrożone warzywa. Jeśli nie używamy mrożonych wszystkie warzywa wcześniej ścieramy na tartce o dużych oczkach. Por kroimy w piórka. Pulpety razem z warzywami dusimy na małym ogniu ok 25-30 min co jakiś czas mieszając. Można dodać kilka kropel maggi. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy dokładnie mieszamy. Na koniec zagęszczamy sos łyżką mąki i 2 łyżkami jogurtu. Pulpety podajemy z makaronem, ryżem lub ziemniaczkami. Smacznego.