margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Pulpety w sosie pomidorowo-warzywnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pulpeciki dusimy w bulionie z warzywami. Proste danie smakuje każdemu.

Pulpety w sosie pomidorowo-warzywnym

Składniki:

Pulpety w sosie pomidorowo-warzywnym

 

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
  • 1 cebula mniejsza
  • ząbek czosnku
  • czerstwa bułka lub 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • mleko
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
  • oliwa do smażenia

 

  • Sos:
  • ok 250 ml rosołu (można z kostek rosołowych)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • por
  • zamiast ww warzyw można użyć mrożonych i krojonych w paski
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • maggi
  • jogurt naturalny
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie pomidorowo-warzywnym
Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy natkę pietruszki i bułkę tartą (jeśli mamy czerstwą bułkę to zalewamy ją mlekiem i czekamy aż cała nasiąknie nastepnie odciskamy bułkę). Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę, zeszklić na oliwie. Po ostygnięciu dołożyć do mięsa, doprawić do smaku przyprawami i wbić jajko, lekko osolić i popieprzyć. Wszystko wymieszać i formować pulpeciki, przyrumienić na oliwie z każdej strony ok 5 min. Na patelnię z pulpecikami wlewamy rosół i wsypujemy mrożone warzywa. Jeśli nie używamy mrożonych wszystkie warzywa wcześniej ścieramy na tartce o dużych oczkach. Por kroimy w piórka. Pulpety razem z warzywami dusimy na małym ogniu ok 25-30 min co jakiś czas mieszając. Można dodać kilka kropel maggi. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy dokładnie mieszamy. Na koniec zagęszczamy sos łyżką mąki i 2 łyżkami jogurtu. Pulpety podajemy z makaronem, ryżem lub ziemniaczkami. Smacznego.