Aga24

Aga24

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Pulpety w sosie pomidorowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dobre nie tylko w sosie pomidorowym ...

Pulpety w sosie pomidorowym

Składniki:

Pulpety w sosie pomidorowym

 

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie pomidorowym
mięso mielone wymieszać z pokrojoną cebulą, jajkiem, wegetą, szczyptą soli, pieprzu i majeranku. Dorzucić bułkę tartą w takiej ilości, aby mięso było scalone. Formować dłońmi małe kulki i obtaczać w mące.

W garnku zagrzać wodę (tyle, by później przykryła pulpety). Do wrzątku wrzucać pulpety. Ugotowane na chwilę wyjąć z wody.

Sos:
Do gotującego się wywaru z pulpetów dodać koncentrat pomidorowy.
Po 10 minutach dodać zasmażkę (masło + mąka). Doprawić sos do smaku solą i pieprzem. Można dorzucić odrobinę majeranku. Na końcu z powrotem włożyć do sosu pulpety.
Można podawać z ziemniakami. Lub zjeść z chlebkiem tak na szybko :)