Sposób przygotowania:
Pulpety w sosie pomidorowym
mięso mielone wymieszać z pokrojoną cebulą, jajkiem, wegetą, szczyptą soli, pieprzu i majeranku. Dorzucić bułkę tartą w takiej ilości, aby mięso było scalone. Formować dłońmi małe kulki i obtaczać w mące.
W garnku zagrzać wodę (tyle, by później przykryła pulpety). Do wrzątku wrzucać pulpety. Ugotowane na chwilę wyjąć z wody.
Sos:
Do gotującego się wywaru z pulpetów dodać koncentrat pomidorowy.
Po 10 minutach dodać zasmażkę (masło + mąka). Doprawić sos do smaku solą i pieprzem. Można dorzucić odrobinę majeranku. Na końcu z powrotem włożyć do sosu pulpety.
Można podawać z ziemniakami. Lub zjeść z chlebkiem tak na szybko :)
W garnku zagrzać wodę (tyle, by później przykryła pulpety). Do wrzątku wrzucać pulpety. Ugotowane na chwilę wyjąć z wody.
Sos:
Do gotującego się wywaru z pulpetów dodać koncentrat pomidorowy.
Po 10 minutach dodać zasmażkę (masło + mąka). Doprawić sos do smaku solą i pieprzem. Można dorzucić odrobinę majeranku. Na końcu z powrotem włożyć do sosu pulpety.
Można podawać z ziemniakami. Lub zjeść z chlebkiem tak na szybko :)
Malaga77