malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Pulpety wołowe w sosie azjatyckim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Możemy podawać w towarzystwie ryżu, wtedy smakuje najlepiej. Można to danie mrozić a następnie wyjmować i odgrzewać kiedy tylko mamy ochotę. Moja rodzina uwielbia to danie.

Pulpety wołowe w sosie azjatyckim

Składniki:

Pulpety wołowe w sosie azjatyckim

 

  • 1/2 kg mielonego mięsa wołowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • łyżeczka papryki ostrej,
  • sol, pieprz,
  • 5 marchewek,
  • 1 średni seler,
  • 1 cebula,
  • 2 papryki czerwone,
  • 6 grzybów mun,
  • 5 łyżek kiełków ulubionego rodzaju,
  • 5 pomidorów,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka przyprawy chili,
  • łyżka sosu sojowego,
  • 2 szklanki rosołu drobiowego.

Sposób przygotowania:

Pulpety wołowe w sosie azjatyckim
Mięso należy wyrobić z solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem, papryką ostrą. Następnie lepimy małe pulpety, które obsmażamy na złoto. Marchewki, seler, papryki kroimy w paski, cebulę w kostkę. Wykładamy na gorący olej i smażymy 15 minut. Po tym czasie dodajemy sparzone i posiekane pomidory. Wlewamy rosół, koncentrat, dodajemy chili. Pieprzymy i solimy. Dusimy 15 minut. Grzyby mun parzymy i kroimy w paski. Dodajemy kiełki, grzyby, pulpety do warzyw. Podajemy od razu .