Delikatne i soczyste mięso, niegdyś mniej popularne w Polsce, obecnie zyskuje w oczach wielu smakoszy mięsa. Najlepsze gatunkowo pochodzi z młodego jagnięcia, owcy lub barana. Jest głównie spożywane w krajach muzułmańskich, gdzie panuje ogólny zakaz przyrządzania potraw z wieprzowiny.
Dania z baraniny muszą być odpowiednio przygotowane tak, by jej charakterystyczny smak i zapach współgrał z innymi dodatkami. Marynowanie w jogurcie, mleku lub maślance powoduje, że mięso jest kruche i łatwo odchodzi od kości. Używając kolendry, cząbru lub rozmarynu z łatwością wzbogacimy smak potrawy.
Jagnięcina to główny składnik kebabów, tak dobrze znanych i lubianych w Polsce. Podawane z pikantnymi sosami czosnkowymi i chili zyskują coraz to szersze grono odbiorców. Doskonale sprawdza się także w daniach jednogarnkowych typu ragout i tadżin. Szaszłyki oraz żeberka z baraniny idealnie pasują do lekkich sałatek z pomidorów i sałaty. Na chłodne dni warto zaskoczyć swoich domowników sycącym gulaszem z baraniny, który rozgrzeje nasz organizm!
Zapraszamy do korzystania z przepisów przygotowanych przez naszych użytkowników. Zainspiruj się!
Jagnięcina to główny składnik kebabów, tak dobrze znanych i lubianych w Polsce. Podawane z pikantnymi sosami czosnkowymi i chili zyskują coraz to szersze grono odbiorców. Doskonale sprawdza się także w daniach jednogarnkowych typu ragout i tadżin. Szaszłyki oraz żeberka z baraniny idealnie pasują do lekkich sałatek z pomidorów i sałaty. Na chłodne dni warto zaskoczyć swoich domowników sycącym gulaszem z baraniny, który rozgrzeje nasz organizm!
Zapraszamy do korzystania z przepisów przygotowanych przez naszych użytkowników. Zainspiruj się!