slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 652]

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na lekkie pulpeciki z mięsa z piersi indyka. Przygotowane w sosie koperkowym są pysznym daniem obiadowym. Pasują do ziemniaków, ryżu, kaszy czy też makaronu jak u mnie. Polecam.

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Składniki:

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

 

  • 300 g mięsa z piersi indyka
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 żółtko jaja
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i ziół prowansalskich
  • oraz: 600 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 1 czubata łyżka mąki ryżowej (lub pszennej)
  • pół pęczka koperku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pulpety z indyka w sosie koperkowym
Mięso z piersi indyka opłukujemy w wodzie, osuszamy i kroimy w mniejsze części.

Przepuszczamy mięso przez maszynkę wraz z cebulą i czosnkiem. Następnie dodajemy żółtko jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Wyrabiamy masę mięsną mokrymi rękoma a następnie formujemy małe pulpeciki (mi wyszło 12 sztuk). Zagotowujemy bulion i do gotującego wrzucamy pulpeciki.

Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie myjemy i drobno siekamy koperek.

Do gotujących się pulpetów wrzucamy koperek, mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut. 

Śmietankę przelewamy do słoiczka, dosypujemy mąkę, zakręcamy słoik i potrząsamy nim aby śmietanka połączyła się z mąką. Rozrobioną śmietankę wraz z mąką wlewamy delikatnie do garnka z gotującymi się pulpetami, mieszamy i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i podajemy np. z makaronem.

Smacznego.