monikaa

monikaa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

Pulpety z kaszą kuskus

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pulpeciki z kaszą kuskus to pyszne i sycące danie obiadowe dla całej rodziny ,nie wymagające wiele pracy.

Pulpety z kaszą kuskus Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pulpety z kaszą kuskus

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpety z kaszą kuskus
Do mięsa mielonego dodajemy jedną cebulę drobniutko pokrojoną w kosteczkę ,jajko przyprawy i bułkę tartą .Wyrabiamy dobrze masę i formujemy małe pulpeciki które obsmażamy na łyżce oleju na złoty kolor z obu stron. Obsmażone pulpeciki przekładamy do miseczki i trzymamy w cieple. Na patelnie na której smażyły się pulpety szklimy cebulę pokrojona w kostkę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy puszkę pomidorów, mieszamy, chwilę smażymy doprawiamy solą pieprzem suszonym liściem selera .Sos miksujemy blenderem na prawie gładko( tak by gdzie nigdzie były większe grudki).Do sosu dodajemy pół szklanki kaszy kuskus i pół szklanki wody mieszamy i zagotowujemy ,zakrywamy pokrywką i odstawiamy na 10-15 min aż napęcznieje. Do gotowego sosu wkładamy ciepłe pulpeciki ,posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Pulpety z kaszą kuskus
Pulpeciki obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoto .
Pulpety z kaszą kuskus
Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone pomidory.
Pulpety z kaszą kuskus
Do gotowej kaszy wkładamy ciepłe pulpeciki .