SUPERPRZEPIS

Pulpety z otrębami w sosie koperkowym

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Pulpety z otrębami w sosie koperkowym Więcej zdjęć (5)

Pulpety to klasyka. Od wieków robię we wszelkich wersjach.

Składniki:

Pulpety z otrębami w sosie koperkowym

 

  • Na pulpety:
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki otrębów żytnich
  • 1/2 miąższu bułki ( ja daje świeżą)
  • 1/4 szklanki mleka
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • maggi w płynie do smaku
  • 1 litr wywaru warzywnego ( może być z kostki)
  • mąka do oprószenia
  • Na sos:
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 szklanka wywaru z gotowania pulpetów
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1/2 pęczka kopru
  • sok z cytryny do smaku
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

 

Sposób przygotowania:

Pulpety z otrębami w sosie koperkowym
Nastawić wywar warzywny na gotowanie pulpetów *. Bułkę pokroić w drobną kostkę i zalać mlekiem. Do mięsa dodać jajko , bułkę , otręby. Wyrobić doprawiając solę, pieprzem mielonym i maggi w płynie. Podzielić na 12 części ( można zrobić większe).Formować kulki i obtaczać w mące. Gotować w wywarze 20 minut. Wyłowić łyżka cedzakową. Pokroić koperek. W garnuszku roztopić masło. Wrzucić koperek i chwilę smażyć. Zasypać mąką -wymieszać. Dolewać powoli wywar z gotowania zmieszany ze śmietanką. Mieszać aż zgęstnieje. Doprawić do smaku sokiem z cytryny , solą i cukrem. Pulpety podawać polane sosem z ziemniakami z wody i surówką.

* Jak nie mamy wywaru możemy użyć takiego z kostki bulionowej lub wody z 1/2 łyżki Vegety , Jarzynki lub tego co kto używa.
Pulpety z otrębami w sosie koperkowym
Przygotować masę na pulpety-wyrobić i uformować 12 sztuk
Pulpety z otrębami w sosie koperkowym
Ugotować pulpety w wywarze warzywnym ( może być z kostki bulionowej)
Pulpety z otrębami w sosie koperkowym
Przygotować sos koperkowy z wywaru z gotowania pulpetów
Pulpety z otrębami w sosie koperkowym
Włożyć pulpety w sos i chwilę podgrzewać