dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pulpety z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pulpety wieprzowe w sosie ze świeżych pomidorów. Smaczne danie na obiad. można podawać z ryżem lub kluskami.

Pulpety z pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety z pomidorami

 

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 jajka
  • cebula
  • 1 1/2 łyżezki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • 1 łyż otrębów owsianych
  • Sos:
  • 4-5 pomidorów
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpety z pomidorami
Cebulę obieramy i siekamy. Dodajemy do mięsa. Dodajemy pozostałe składniki na pulpety i wyrabiamy mięso. Forujemy małe kulki. Obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu. Pomidory parzymy i ściągamy skórkę. Kroimy w kostkę. Czosnek i cebulę obieramy i siekamy. przesmażamy na rozgrzanej oliwię. Dodajemy pomidory i koncentrat. Doprawiamy do smaku. Dusimy ok 7 minut. następnie dodajemy pulpety i podgrzewamy ok 5 minut. Smacznego!
Pulpety z pomidorami
Mięso wyrabiamy i formujemy zgrabne kulki.
Pulpety z pomidorami
\pulpety przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
Pulpety z pomidorami
Pomidory parzymy i ściagamy skórkę, kroimy w kostkę.
Pulpety z pomidorami
Pomidory dusimy z cebulą, czosnkiem i koncentratem pomidorowym.