Sposób przygotowania:
Pulpety z serem w sosie pomidorowym(2)
1. Pulpety: Mięso mielone wykładamy do miski. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy także 3-4 łyżki bułki tartej oraz przyprawy: sól, pieprz oraz szczyptę papryki ostrej i słodkiej. Całość wyrabiamy ręką na gładką masę. Ser zółty kroimy w kostki ok 1cm x 1cm. Z mięsa formujemy małe kulki wkładając do środka kostkę sera żółtego, następnie obtaczamy je w mące i podsmażamy z każdej strony na oleju. 2. Sos pomidorowy: Do garnka wlewamy ok. 0,5 l wody i dodajemy krojone pomidory z kartonu. Dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i doprawiamy przyprawami: ziołami prowansalskimi, papryką ostrą i słodką oraz solą i pieprzem. Do sosu dodajemy podsmażone pulpety i całość gotujemy przez ok. 20 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Pulpety można podawać z ugotowanym makaronem penne bądź z ryżem. Smacznego!