Sposób przygotowania:
Pulpety z ryżu, moreli i rodzynek
1 Bułke moczymy w połowei szkl mleka. Morele i rodzynki płuczemy i zalewamy wrzącą wodą. Moczymy ok 30 min i osączamy na sicie. Morele kroimy w cienkie paski. jajka sparzamy i oddzielamy żółtka od białek
2 Ryż gotujemy na gęsto, aż zrobi się kleisty. Odcedzamy i lekko studzimy. Dwukrotnie przepuszczamy przez maszynke do mięsa, dodajemy żółka, odciśniętą z mleka bułkę, rodzynki i morele. Białka ubijamy na sztywna pianę i dodajemy do ryżu. Ostrożnie mieszamy. Wsypujemy cukier waniliowy i pół łyżeczki cynamonu. Mase dokłądnie mieszamy
3 Formujemy nieduże pulpety. Wkładamy do gorącego, osłodzonego mleka i gotujemy. Następnie wyjmujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby nie ostygły. Mleko po ugotowaniu pulpetów zagęszczamy odrobiną mąki, by powstał niezbyt gęsty mleczny sos. Pulpety podajemy na ciepło polane sosem
2 Ryż gotujemy na gęsto, aż zrobi się kleisty. Odcedzamy i lekko studzimy. Dwukrotnie przepuszczamy przez maszynke do mięsa, dodajemy żółka, odciśniętą z mleka bułkę, rodzynki i morele. Białka ubijamy na sztywna pianę i dodajemy do ryżu. Ostrożnie mieszamy. Wsypujemy cukier waniliowy i pół łyżeczki cynamonu. Mase dokłądnie mieszamy
3 Formujemy nieduże pulpety. Wkładamy do gorącego, osłodzonego mleka i gotujemy. Następnie wyjmujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby nie ostygły. Mleko po ugotowaniu pulpetów zagęszczamy odrobiną mąki, by powstał niezbyt gęsty mleczny sos. Pulpety podajemy na ciepło polane sosem
marietta