Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pyrlandia według Buni

Puree ziemniaczane z brzoskwinią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Dodatek do Karkówki i innych dań Np. mięs czy kurczaka z grilla w skład których wchodzą brzoskwinie .

Puree ziemniaczane z brzoskwinią

Składniki:

Puree ziemniaczane z brzoskwinią

 

 

Sposób przygotowania:

Puree ziemniaczane z brzoskwinią
Ziemniaki obrać , pokroić w ćwiartki . Morele pokroić w paseczki i dodać do ziemniaków , zalać wodą i osolić . Gotować do miękkości . Odcedzić . Dodać masło , pokrojoną drobno brzoskwinię , rozkruszone mini kostki Smażonej cebulki. Zrobić puree . Wsypać kurkumę i dokładnie wymieszać tak by całe puree nabrało złocistego koloru .

Podawać formując kształt półkuli i obkładając zielonymi listkami Np. pietruszki czy mięty ( tak by przypominało kwiat ).

Gwoli wyjaśnienia : dlaczego używam do puree mini kostek cebulki Knorra zamiast podsmażonej cebuli . To proste . Podsmażoną cebulkę w potrawie widać , a nie gra mi ona z daniem kolorystycznie , zaś mini kostki nadają smak cebulki a nie zmieniają kolorytu potrawy . I tyle . Dla mnie jest to argument do ich użycia. A jeśli ktoś woli z podsmażoną cebulką to proszę bardzo .

Tagi:

ziemniaki