marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Puree ziemniaczane z czosnkiem i czarnus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ziemniaki po obraniu i opłukaniu ugotować w lekko wrzącej osolonej wodzie.Odcedzić,ubić tłuczkiem z dodatkami.Nabierać kopkami na talerz.

Puree ziemniaczane z czosnkiem i czarnus

Składniki:

Puree ziemniaczane z czosnkiem i czarnus

 

Sposób przygotowania:

Puree ziemniaczane z czosnkiem i czarnus
Ziemniaki obrać,opłukać i ugotować w osolonym lekkim wrzątku, a potem odlać z nich wodę i utłuc tłuczkiem,dodając pół szklanki mleka lub śmietanki 30%.Obrać czosnek i wyjąć z pięć ząbków obrać je i zmiażdżyć w prasce prosto do garnka z utłuczonymi kartoflami,dodać ze trzy łyżeczki czarnuszki i nadal ubijać masę. Nabierać gałkarką na talerz,kłaść z trzy sztuki na talerze.Podawać z pieczenią wołową lub wieprzową i sosem.

Tagi:

ziemniaki