czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Puszek z musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Moi chłopcy bardzo lubią takie "piankowe" desery, dlatego często je przygotowuję. Tym razem wykorzystałam do deseru mały zapas zamrożonego musu z truskawek.

Puszek z musem truskawkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Puszek z musem truskawkowym

 

  • Spód:
  • 150g kakaowych herbatników,
  • 5 łyżek masła.

 

Sposób przygotowania:

Puszek z musem truskawkowym
1. Herbatniki zmielić w blenderze, masło stopić. Dodać do ciastek, krótko zmiksować blenderem. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 21cm. Schłodzić. 2. Żelatynę rozprowadzić w odrobinie zimnej wody. Połączyć z gorącym mlekiem wymieszanym z cukrem pudrem. Dokładnie rozmieszać, po czym przestudzić. Dodać śmietanę, wymieszać i przelać na przygotowany spód. Schłodzić. Gdy masa całkiem stężeje na wierzchu rozsmarować mus z truskawek wymieszany z cukrem. Ciasto przechowywać w lodówce.
Puszek z musem truskawkowym
Herbatniki zmielić ze stopionym masłem .
Puszek z musem truskawkowym
Przygotować mase serową, pozostawic do ostygnięcia
Puszek z musem truskawkowym
mase serową wylać na przygotowany spód, schlodzić