zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Puszyste ciasto z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Puszyste i wilgotne ciasto na jogurcie, niezbyt słodkie, idealne na podwieczorek czy do śniadaniowej kawy.

Puszyste ciasto z jabłkami

Składniki:

Puszyste ciasto z jabłkami

 

  • blacha 25x35 cm
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bio
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • jabłka ( u mnie 7 sztuk średniej wielkości) obrane+ 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Puszyste ciasto z jabłkami
Jabłka obieramy, kroimy w cząstki i obtaczamy w roztopionym maśle i oprószamy cynamonem. W misce przesiewamy mąkę z proszkiem i solą. W drugim naczyniu ucieramy całe jajka z cukrem i wanilią na puszystą jasną masę ( min. 2-3 minuty). Cienka strużką wlewamy olej, po trochu jogurt i partiami mąkę z proszkiem, krótko miksujemy na koniec. Wykładamy ciasto do formy posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy cząstki jabłek. Owoce lekko dociskamy do ciasta. Pieczemy ok. 45 minut w piecyku nagrzanym do 165-170 stopni (termoobieg). Lekko przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.