2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Książka Kucharska: Danie główne Hortex

Puszyste muffinki z brukselką i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Coś dla amatorów szybkich i jarskich dań obiadowych-brukselka Hortex i warzywa pod jajeczną pierzynką.Można oczywiście zrobić w formie jednej dużej zapiekanki.

Puszyste muffinki z brukselką i warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Puszyste muffinki z brukselką i warzywami

 

Sposób przygotowania:

Puszyste muffinki z brukselką i warzywami
Brukselkę wrzucić na osolony wrzątek i gotować 5 minut .Odcedzić,pokroić na połówki lub ćwiartki. Cebulę i czosnek obrać,cebulę posiekać drobno,czosnek przecisnąć przez praskę poddusić na łyżce masła na patelni,dodać brukselkę i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz osączony z zalewy groszek,doprawić do smaku czubricą solą i pieprzem.Wymieszać. Jajka ubić na puszysta masę ze śmietaną ,dodać kaszę mannę i delikatnie wymieszać doprawić do smaku bazylią oraz gałką .Ceramiczne kokilki około 7 sztuk wysmarować masłem i posypać bułką tartą wyłożyć warzywa i zalać masą jajeczną.Nagrzać piekarnik do 180*c. Kokilki wstawić do większego naczynia żaroodpornego z gorącą wodą tak aby kokilki były do połowy zanurzone i piec 20 minut aż masa całkowicie się zetnie. Podawać na ciepło przybrane listkami świeżej bazylii.
Puszyste muffinki z brukselką i warzywami
Brukselkę Hortex gotujemy kroimy
Puszyste muffinki z brukselką i warzywami
zalewamy warzywa masa jajeczną
Puszyste muffinki z brukselką i warzywami
Tak prezentuje się po wyjęciu na talerz