joanna.72

joanna.72

Szef Kuchni
[Przepisów: 21]

Puszysty omlet z warzywami i kiełbaską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Omlet nadaję się na śniadanie lub kolacje . Jest bardzo puszysty i naprawdę bardzo dobry . Można pokroić go w trójkąty i podać na przystawkę

Puszysty omlet z warzywami i kiełbaską Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Puszysty omlet z warzywami i kiełbaską

 

  • Ciasto :
  • 3 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu i oregano

 

  • Warzywa :
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 10 dag kiełbasy pokrojonej w ćwiartki
  • pół papryki pokrojonej w kostkę
  • pół pomidora pokrojonego w kostkę
  • szczypiorek
  • sól , pieprz

 

Sposób przygotowania:

Puszysty omlet z warzywami i kiełbaską
Żółtka oddzielić od białka . Białka w osobnej misce ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli . Do drugiej miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem i oregano , wszystko wymieszać ( można dodać odrobinę wody ) . Następnie na patelnie dodajemy łyżkę masła i smażymy na niej cebulę i paprykę do momentu aż papryka zmięknie . Późnej dodajemy pomidora, szczypiorek i kiełbasę . Całość pozostawiamy do przestygnięcia . Na koniec do misy z ciastem dodajemy usmażone warzywa i białko . Całość delikatnie mieszamy i wylewamy na patelnie . Smażyć z każej strony ok. minut na wolnym ogniu .
Puszysty omlet z warzywami i kiełbaską
Jajka dokładnie mieszamy z mąką proszkiem do pieczenia i przyprawami .
Puszysty omlet z warzywami i kiełbaską
Warzywa smażymy na patelni do momentu aż staną się miękkie .
Puszysty omlet z warzywami i kiełbaską
Omlet smażymy na wolnym ogniu z obu stron .