TeresaJ

TeresaJ

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Puszysty orzeszek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszne puszyste ciasto do herbaty.

Puszysty orzeszek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Puszysty orzeszek

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Puszysty orzeszek
Ciasto: Ubić białka, dodając cukier.Potem dodać żółtka i nadal ubijać.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem.Dodawać do ciasta po troszkę olej, mąkę i wodę.Delikatnie wymieszać.Piec 30 min. w 180 stopniachDo głębokiego naczynia wlać mleko, wsypać bite śmietany w proszku, wszystko ubić na sztywno, wyłożyć na ostudzony biszkopt, orzeszki posiekać i posypać całe ciasto.
Puszysty orzeszek
Doskonale ubita śmietanka do ciasta, to gwarancja sukcesu:)
Puszysty orzeszek
Wielka blacha smacznego ciasta.Marzenie każdego.:)
Puszysty orzeszek
Tak pyszne, że nawet wiewiórka się nie powstrzyma:)