Sposób przygotowania:
Puszysty sernik Ilony
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę, jajka, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i śmietanę. Wyrabiamy ciasto dodając w miarę potrzeby troszkę mąki. Miksujemy miękkie masło śmietankowe lub margarynę wraz z cukrem oraz żółtkami jaj. Białka oddzielnie ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy z masła i jaj dodajemy zmielony ser biały( jeśli kupujemy w wiaderku lub folii, wówczas nie mielimy- jest już gotowy do użycia). Do masy serowej dodajemy proszek budyniowy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Spód i boki blaszki wykładamy rozwałkowanym ciastem. Na ciasto wylewamy masę serową. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 50- 55 minut.