dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pychotka idealna do kawy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Chrupiące ciasto z kremem, idealne do kawy.

Pychotka idealna do kawy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pychotka idealna do kawy

 

 

Sposób przygotowania:

Pychotka idealna do kawy
Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto kruche. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy stopniową cukier, na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto kruche dzielimy na dwie równe części. Pierwszą połowę ciasta wykładamy na wyłożono papierem do pieczenia blachę, smarujemy dżemem i wylewamy połowę piany z białek. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 - 25 minut. Te same czynności powtarzamy z drugą połową ciasta. Żółtka, mąki mieszamy z jedną szklanką mleka. Drugą szklankę zagotowujemy z cukrami. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąką i energicznie mieszając gotujemy krótką chwilę. Ugotowany budyń studzimy. Masło ucieramy, aż stanie się pulchne i dodajemy ciągle ucierając po łyżce zimnego budyniu. Tak przygotowanym kremem przekładamy wystudzone placki. Smacznego.
Pychotka idealna do kawy
Ciasto posypujemy płatkami w ilości uzależnionej od upodobań.
Pychotka idealna do kawy
Masło dobrze ucieramy, uważając by krem się nie zważył.
Pychotka idealna do kawy
Po sporządzeniu ciasta należy dobrze je schłodzić w lodówce.