Sposób przygotowania:
Pychotka idealna do kawy
Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto kruche. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy stopniową cukier, na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto kruche dzielimy na dwie równe części. Pierwszą połowę ciasta wykładamy na wyłożono papierem do pieczenia blachę, smarujemy dżemem i wylewamy połowę piany z białek. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 - 25 minut. Te same czynności powtarzamy z drugą połową ciasta. Żółtka, mąki mieszamy z jedną szklanką mleka. Drugą szklankę zagotowujemy z cukrami. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąką i energicznie mieszając gotujemy krótką chwilę. Ugotowany budyń studzimy. Masło ucieramy, aż stanie się pulchne i dodajemy ciągle ucierając po łyżce zimnego budyniu. Tak przygotowanym kremem przekładamy wystudzone placki. Smacznego.
yola