edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

SUPERPRZEPIS

Pychotkowe batoniki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Smaczna przekąska według przepisu Ewy Wachowicz

Pychotkowe batoniki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pychotkowe batoniki

 

Sposób przygotowania:

Pychotkowe batoniki
Blaszkę o wymiarach 24x30 cm (proponuję jednak wziąć jeszcze mniejszą, albo do takiej zwiększyć ilość składników). W większym rondelku rozpuściłam masło, dodałam miód, cukier, cukier wanilinowy i kakao. Na wolnym ogniu podgrzewałam do momentu, aż cukier dobrze się rozpuścił. Dodałam posiekane orzechy i żurawinę, wymieszałam, a następnie zaczęłam dodawać płatki kukurydziane. Nie wsypywałam całego opakowania na raz, bo robiłam te batoniki już kilkakrotnie i za każdym razem wychodziła mi inna ilość płatków. Dosypywałam je mieszając do momentu aż wszystkie były dobrze obtoczone w kakaowej masie. Masę szybciutko zanim wystygła przełożyłam do blaszki, wyrównałam i dość mocno ugniotłam łyżką. Wierzch przykryłam kawałkiem papieru do pieczenia, położyłam dopasowaną wielkością deseczkę i obciążyłam ją ciężarem ok. 2,5 kg. Odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Kiedy była chłodna, wstawiłam blaszkę do lodówki, bo mocno schłodzona masa lepiej się kroi. Pojedyncze „batoniki” zawinięte w papier do pieczenia można zabrać jako przekąskę do szkoły lub do pracy.
Pychotkowe batoniki
W rondlu rozpuściłam masło i dodałam do niego oba cukry – miód i kakao.
Pychotkowe batoniki
Do rozpuszczone masy kakaowej dodałam posiekane orzechy i żurawinę.
Pychotkowe batoniki
Całość przełożyłam do wyłożonej papierem blaszki.